Pozor: Pokud jste se registrovali na starém e-shopu, prosím zaregistrujte se znovu. Staré účty na nových stránkách už nefungují. 🙂

Jaké koření se hodí do kávy

Někdo nedá dopustit na klasického turka, někdo zase miluje flat white. Ale věděli jste, že i taková rutinní věc jako ranní kafe, může chutnat pokaždé jinak? Zvlášť když ho okořeníte. Doslova. Přidat do kávy špetku koření je běžnou praxí v mnoha zemích světa. Různé druhy koření dodají kávě zajímavou chuť, vůni a dokonce podpoří zdraví. Pojďme se spolu podívat, jaké koření stojí za vyzkoušení a kde ve světě si ho lidé běžně přidávají do kávy.

Káva a koření na stole

Skořice

Skořice je jedno z nejoblíbenějších koření na světě a do kávy se přidává už po staletí. V Mexiku je součástí tradičního nápoje café de olla, který se připravuje v hliněném hrnci společně s hnědým třtinovým cukrem a celými tyčinkami skořice. Výsledkem je voňavá, sladká káva, co vás zahřeje od noh až po srdéčko. Kromě chuti má skořice i zdravotní benefity – pomáhá prokrvení, působí antibakteriálně a může podpořit trávení. 

I když vás to možná překvapí, tak do cappuccina skořice nepatří a v kvalitní kavárně by vás baristi hnali. Tento nešvar se stal populární hlavně díky vlivu velkých kavárenských řetězců. Ty přišly s ochucenými kávovými nápoji jako je třeba „pumpkin spice latte“ a díky tomu se použití skořice v kávě stalo populární.

Kardamom

Na Blízkém východě nebo v Indii je káva s kardamomem naprostá samozřejmost. V mnoha domácnostech se připravuje „gahwa“ – jemná káva vařená v džezvě (kovová nádobka na přípravu kávu), často ochucená právě mletým nebo drceným kardamomem. V Saúdské Arábii se například podává hostům jako výraz úcty, společně s datlemi. Nemusíte ale letět na dovolenou, abyste kafe s kardamomem ochutnali. Zkuste si přidat špetku kardamomu do kávy i doma.

Kardamom dodá svěží, lehce citrusové a chladivé aroma, která krásně doplní chuť kávy. Navíc napomáhá trávení, osvěžuje dech a v tradiční medicíně se využívá i pro své detoxikační účinky.

Hřebíček

Hřebíček má velmi výraznou chuť – je ostrý, nasládlý a kořeněný zároveň. V kávě ho stačí opravdu málo. V některých zemích, například v Indii nebo Pákistánu, se objevuje v aromatických směsích koření jako součást čajů či sladkých nápojů, ale své místo si najde právě i v kávě – obzvlášť v kombinaci se skořicí nebo kardamomem. Tip: Vyzkoušejte naši směs koření Dáta čaj masala

Kromě své specifické chuti je hřebíček ceněn i pro své antibakteriální a protizánětlivé účinky. Lidové léčitelství ho využívá při nachlazení nebo bolestech zubů. 

Muškátový oříšek

V Maroku je muškátový ořech součástí kořeněných směsí, které se v zimních měsících používají pro přípravu hřejivé kávy s perníkovým nádechem. Takže pokud už na vás pomalu sedá podzimní nálada, víte, co vyzkoušet.

Tradičně se muškátovému oříšku připisují zklidňující a relaxační účinky. Pomáhá při napětí, podporuje trávení a údajně i kvalitu spánku. Ale pozor – nadměrná konzumace může být riziková. Dávky přesahující několik gramů mohou vyvolat nevolnost, halucinace nebo závratě.

Vanilkový lusk celý

Vanilka

Vanilka patří mezi nejjemnější a nejoblíbenější koření, které kávu krásně zjemní a provoní, aniž by překrylo její přirozenou hořkost. Nejen v USA, ale i v Česku je vanilka stálicí v nabídce kaváren – objevuje se ve formě vanilkových sirupů do latté, cappuccina, a i v ledových kávách. Typickým příkladem je vanilkové latté, které kombinuje espresso s napěněným mlékem a sladkou vanilkovou chutí.

Vanilka je oblíbená nejen pro svou chuť, ale i pro účinky na psychiku – působí uklidňujícím dojmem a navozuje pocit pohody. Často se objevuje v tzv. comfort nápojích – těch, které si dopřejeme ve chvílích klidu nebo kdy se potřebujeme trošku „pohladit po duši a vypnout“.

Chilli nebo cayenský pepř

Přidat špetku chilli do kávy? Možná to zní nezvykle, ale funguje to – zvlášť pokud milujete spojení čokolády, koření a výrazných chutí.

V moderních mexických receptech, jako je například Mexican mocha, se kombinuje espresso, mléko, hořká čokoláda, skořice a špetka chilli nebo cayenský (čtěte kajenský) pepř. Výsledkem je hřejivý, jemně pálivý nápoj, který povzbudí tělo i smysly.

Chilli nebo cayenský pepř mohou podpořit metabolismus, zrychlit krevní oběh a zahřát – což oceníte hlavně v zimních měsících. Stačí ale opravdu jen špetka – pikantnost by měla doplňovat, ne přebíjet chuť kávy.

Jak začít?

Pokud jste s kořením v kávě ještě nikdy neexperimentovali, zkuste to zlehka. Začněte malou špetkou jednoho vybraného koření – třeba při mletí kávy, nebo ji přidejte až do hotového nápoje. Fantazii se meze nekladou, jen to s množstvím nepřehánějte.

Tak co, dáte tomu šanci? Až si příště budete chystat svou ranní kávu, zkuste si ji trochu okořenit. Třeba objevíte svou novou oblíbenou kombinaci, která se stane vaší součástí každodenního rituálu. A pokud si nevíte rady, klidně se nám ozvěte a my vám rády poradíme. 

 

Zdroj fotografií: pixabay, Koření od tetiny