Kurkuma je to sytě žluté koření, které zná skoro každý, kdo má rád exotickou kuchyni. Pochází z kořene rostliny Curcuma longa a je doma hlavně v Indii a jihovýchodní Asii. Její lehce zemitá a jemně pepřová chuť je základ mnoha kari a dalších asijských dobrot. Kurkuma nejen že krásně obarví jídlo (a taky oblečení, kůži a nádobí 😁), ale díky obsahu kurkuminu má i spoustu zdravotních benefitů, které oceníte.
Jak kurkumu použít v kuchyni:
- Kari a indická jídla: Kurkuma je prostě královna všech kari. V Indii se přidává skoro do všeho – nejen do kari, ale i do Biryani, kormy nebo dalu. Zkrátka pokud chcete do kuchyně dostat trochu té exotiky, kurkuma je vaše jistota.
- Polévky: Přisypte kurkumu do luštěninové, dýňové nebo mrkvové polévky. Parádu udělá i v klasickém kuřecím vývaru nebo v husté zeleninové polévce.
- Pečivo: Pokud si doma pečete vlastní pečivo, zkuste do těsta přidat trochu kurkumy. Chleba, italská focaccia, nebo placky budou zase o něco lepší.
- Zelenina: Kurkuma dobře funguje i se zeleninou. Zkuste ji zkombinovat s květákem, pečenými brambory nebo jen tak nasypat na pečenou zeleninu.
- Nápoje: Pro ty, co jedou na vlně zdraví, je kurkuma v domácím smoothie jasná volba. Přidejte ji k banánu, špenátu a zázvoru – máte hotovou zdravou bombu! A pokud si chcete dopřát něco extra, zkuste Zlaté mléko (aneb Turmeric latte) – teplý nápoj z kurkumy, co vás zahřeje a nakopne zároveň.
Lidové léčitelství:
- Kurkuma není jen o chuti a barvě – je taky nabitá zdravím. Obsahuje kurkumin, který je známý pro své protizánětlivé a antioxidační účinky. Pravidelně ji používat znamená, že uděláte něco dobrého pro svoje klouby, trávení, imunitu a celkově pro zdraví. Není divu, že je kurkuma součástí ajurvédské medicíny a moderních wellness receptů.
Doplňkové parametry
Kategorie: | Jednodruhové koření |
---|---|
Hmotnost: | 0.05 kg |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Přidat hodnocení
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.