Kmín římský mletý



Římský kmín, nebo také šabrej kmínovitý je druh kmínu, který má svoji specifickou chuť. Jeho domovinou je jen jediné místo na světě – údolí Nilu v Egyptě. Již dlouhou dobu se ovšem pěstuje v mnoha teplých oblastech: ve východním Středomoří, severní Africe, Indii, Číně a Severní i Jižní Americe. Již Egypťané dávali svým faraonům do pyramid římský kmín, který pravděpodobně považovali za léčivý prostředek. Římané jej používali místo pepře a jako pastu si jej mazali na chleba. Olej z římského kmínu se dodnes požívá jako přísada do těžkých orientálních parfémů.

Využití v kuchyni: chuť římského kmínu je příjemně čerstvá, silná, aromatická, pronikavá, lehce nahořklá, zemitá a teplá a hlavně úplně jiná, než chuť dobře známého kmínu kořenného. Můžeme jej přidat do kysaného zelí, do chleba, do dušených jídel z masa nebo zeleniny. Je také dobrý s fazolemi, kuřetem, jehněčím masem, čočkou, cibulí, bramborami, rýží a s tykví. Vůně se zvýrazní opražením plodů před umletím nebo jejich osmažením na oleji, použijí-li se vcelku. DŮLEŽITÉ UPOZORNĚNÍ: Římský kmín používejte vždy jen v malém množství, jelikož jak již bylo zmíněno, jeho chuť je daleko výraznější, než u kmínu klasického.

Využití v lékařství: užívání římského kmínu příznivě působí na trávení. Jak při zácpách, tak při průjmových onemocněních či menstruačních potížích uvolňuje bříšní křeče a snižuje napětí.

Zakoupením tohoto výrobku pomáháte vracet ovdovělé rodiny zpátky do života. Z každého prodaného produktu posíláme 1 Kč Nadačnímu fondu Vrba, jenž pomáhá rodinám, kterým smrt vzala mámu nebo tátu. Za Vaši podporu ze srdce děkujeme.

Zvolit variantu

Název variantyDodáníKusů
25gskladem
Tisk