Tyhle malé papričky, známé jako chilli, mají původ ve Střední a Jižní Americe a na karibských ostrovech. Ačkoliv jsou drobné, umí vám pěkně zatopit! Jejich pálivost totiž určuje obsah kapsaicinu, a ten se měří podle Scovillovy stupnice v jednotkách SHU. Pro představu, nejslabší papričky se pohybují mezi 1000–2000 SHU (pro srovnání, Tabasco omáčka má 2500 SHU), zatímco ty nejsilnější šplhají přes 2 000 000 SHU. A pak je tu experimentální paprička Pepper X, která se může pochlubit šílenými 3 180 000 SHU!
Kam přidat chilli:
- Asijská a thajská kuchyně: Chilli je hvězdou asijských kuchyní, kde dodává pokrmům pořádnou sílu. Thajské kari, pad thai nebo ostré polévky? Bez chilli by to prostě nebylo ono.
- Doostření jakéhokoliv jídla: Chilli je univerzální pomocník, když chcete do jídla přidat trochu (nebo hodně) pálivosti. Ať už jde o polévku, omáčku, nebo grilované maso, špetka chilli udělá své.
P.S. Pokud nejste na pálivé zvyklí, začínejte raději s menším množstvím a postupně přidávejte.
Lidové léčitelství:
Chilli papričky nejsou jen o tom, že vám rozproudí krev – jsou taky dost zdravý. Díky kapsaicinu, který je dělá pálivými, můžou nakopnout metabolismus, pomoct při hubnutí, a ještě fungovat jako přírodní lék proti bolesti. Zlepšují trávení, podporují imunitu díky vitamínu C a jejich antioxidanty zpomalují stárnutí. Navíc umí snížit krevní tlak a podpořit krevní oběh. Takže až si příště dáte něco pořádně ostrého, vězte, že to děláte i pro svoje zdraví!
Doplňkové parametry
Kategorie: | Jednodruhové koření |
---|---|
Hmotnost: | 0.05 kg |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.