Kurkuma mletá



Kurkuma pochází z východní Indie, jihovýchodní Asie a také z Austrálie. Kořen kurkumy byl dříve ceněn ne jako koření, ale spíše jako rostlina barvířská a léčivá. Přibarvovalo se s ní máslo, sýry, pečivo, a jiné. Kurkuma nesla název „ indický šafrán“. Jako koření se používá kořen rostliny, který se vyrýpne, uvaří a usuší. Poté se oškrábe jeho kůra a zbytek kořene se umele. Někde si kurkumu pletou se šafránem. Neměla by se používat jako náhražka šafránu, je výraznější.

Využití v kuchyni: kurkuma tvoří důležitou sloužkou kari koření. Hodí se dobře k darům moře, rýžovým jídlům, vaječným pokrmům, ale můžeme ji přidat i do bramborové kaše, polévek, omáček. Kurkuma zásadně nezmění chuť připravovaného jídla, ale dodá mu krásně žlutou barvu.

Využití v lékařství: kurkuma podporuje trávení, pomáhá vylučovat žluč ze žlučníku, stimuluje dýchání a krevní oběh. Také snižuje hladinu tuku. Působí antibakteriálně. Odvar v troše mléka uklidňuje pleť.

Zakoupením tohoto výrobku pomáháte vracet ovdovělé rodiny zpátky do života. Z každého prodaného produktu posíláme 1 Kč Nadačnímu fondu Vrba, jenž pomáhá rodinám, kterým smrt vzala mámu nebo tátu. Za Vaši podporu ze srdce děkujeme.

Zvolit variantu

Název variantyDodáníKusů
50gskladem
Tisk