Kurkuma mletá - 50g



Kurkuma pochází z východní Indie, jihovýchodní Asie a také z Austrálie. Kořen kurkumy byl dříve ceněn ne jako koření, ale spíše jako rostlina barvířská a léčivá. Přibarvovalo se s ní máslo, sýry, pečivo, a jiné. Kurkuma nesla název „ indický šafrán“. Jako koření se používá kořen rostliny, který se vyrýpne, uvaří a usuší. Poté se oškrábe jeho kůra a zbytek kořene se umele. Někde si kurkumu pletou se šafránem. Neměla by se používat jako náhražka šafránu, je výraznější.

Využití v kuchyni: kurkuma tvoří důležitou sloužkou kari koření. Hodí se dobře k darům moře, rýžovým jídlům, vaječným pokrmům, ale můžeme ji přidat i do bramborové kaše, polévek, omáček. Kurkuma zásadně nezmění chuť připravovaného jídla, ale dodá mu krásně žlutou barvu.

Využití v lékařství: kurkuma podporuje trávení, pomáhá vylučovat žluč ze žlučníku, stimuluje dýchání a krevní oběh. Také snižuje hladinu tuku. Působí antibakteriálně. Odvar v troše mléka uklidňuje pleť.

KódDodáníCena vč. DPHKusů
141skladem40 Kč

Parametry produktu

Hmotnost
0,05 kg